Δημοσιεύσεις

Σε αυτή τη σελίδα μπορείται να διαβάζετε δημοσιεύσεις που επιλέξαμε από εφημερίδες, περιοδικά, ή αναρτήσεις στο internet. Βασικό περιεχόμενο όλων των άρθρων που παρουσιάζονται είναι η διαχείριση των απορριμμάτων, η ανακύκλωση, οι διαδικασίες αποκομιδής κλπ.

 Τι «λέει» η Ετήσια έκθεση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος;

Ανάρτηση στο agrotypos.gr

Προβλήματα, κυρίως στους τομείς της πολεοδομίας και της διαχείρισης απορριμμάτων, διαπιστώνει η Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής στην ετήσια έκθεση της για θέματα περιβάλλοντος αν και εκτιμά ότι η κατάσταση του περιβάλλοντος στη χώρα μας είναι σε γενικές γραμμές καλή. Αναφερόμενος στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας, ο πρόεδρος της Επιτροπής βουλευτής Μαγνησίας ΠΑΣΟΚ, Κώστας Καρτάλης, επισημαίνει ότι σύντομα η κατάσταση του θα είναι, σε ορισμένα σημεία του, μη αναστρέψιμη καθώς αποσυντίθεται ο κοινωνικός του ιστός.

«Το πρόβλημα δεν λύνεται με αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς και πιλοτικές μελέτες, καθώς δεν υπάρχει πίστωση χρόνου και θα ήταν λάθος να περιμένουμε άλλα δύο-τρία χρόνια για να έχουμε τα αποτελέσματα μελετών τέτοιου χαρακτήρα», προειδοποιεί ο Κ. Καρτάλης. Το θέμα της ποιότητας του αέρα στους εσωτερικούς χώρους πρέπει να αποτελέσει πρώτη προτεραιότητα για τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Υγείας, καθώς απουσιάζει ένα επαρκές θεσμικό πλαίσιο, λέει ο Κ. Καρτάλης. Ως προς τη διαχείριση απορριμμάτων, ο πρόεδρος της Επιτροπής θεωρεί ότι πρέπει να εξεταστούν χωρίς προκαταλήψεις νέες τεχνολογίες οι οποίες μπορούν να ενσωματωθούν σε ένα μοντέλο διαχείρισης που θα δίνει έμφαση στην επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση. Χαρακτηρίζει, δε, θετική την ενεργοποίηση του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής για τη χωροθέτηση χώρων ταφής επικίνδυνων βιομηχανικών αποβλήτων και τονίζει ότι στη διαχείρισή τους πρέπει να έχει μεγαλύτερη συμβολή ο ιδιωτικός τομέας μιας και έχει τη μεγαλύτερη συμβολή στην παραγωγή τους.

Περισσότερα...
 
300 χωματερές εκτός ελέγχου

Δημοσίευση της Ελευθεροτυπίας

Περισσότεροι από τριακόσιοι χώροι ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων λειτουργούν ακόμη στην Ελλάδα, με την ανακύκλωση να αδυνατεί να στεριώσει και με ευθύνη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αναφέρεται στην Εκθεση της ειδικής μόνιμης Επιτροπής Περιβάλλοντος.

Το μοντέλο διαχείρισης των απορριμμάτων πρέπει να βασίζεται σε λύσεις όπως πρόληψη, επαναχρησιμοποίηση, ανακύκλωση, ανάκτηση ενέργειας και διάθεση, με τον συνδυασμό των λύσεων να εξαρτάται από την περιοχή, τις διαθέσιμες ποσότητες απορριμμάτων και τη σύνθεσή τους. Εκτός από τις 318 χωματερές, κεντρικό και κρίσιμο ζήτημα είναι η διαχείριση των επικίνδυνων-τοξικών αποβλήτων, συμπεριλαμβανομένων και των νοσοκομειακών.

 
Λίγα λόγια για την ανακύκλωση

Δημοσίευση της GREEPEACE

Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά. Η φύση δεν παράγει απορρίμματα. Στα φυσικά οικοσυστήματα αυτό που θεωρείται απόβλητο από ένα οργανισμό, αποτελεί χρήσιμη πρώτη ύλη για κάποιον άλλο και έτσι, τίποτα δεν χάνεται και συνεχίζεται αρμονικά ο αέναος κύκλος της ζωής.

Αν η φύση δεν έκανε ανακύκλωση και παρήγαγε σκουπίδια όπως παράγει ο άνθρωπος, δε θα υπήρχε σήμερα ζωή στον πλανήτη. Όλα ξεκινούν από το μυαλό µας. Εάν καταλάβουμε ότι τα σκουπίδια δεν είναι άχρηστα υλικά, αλλά χρήσιμες πρώτες ύλες για τις κατάλληλες βιομηχανίες, τότε θα συνειδητοποιήσουμε πόσο λάθος είναι η κατάληξη αυτών των υλικών στις χωματερές, µε τεράστιο περιβαλλοντικό αλλά και οικονομικό κόστος.

Ξέρετε ότι, αν όλοι οι κάτοικοι της Ελλάδας ανακυκλώναμε τα αλουμινένια κουτάκια που αγοράζουμε (κουτάκια αναψυκτικών, μπύρας, κλπ.) οι ελληνικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα θα μειώνονταν κατά 250 χιλιάδες τόνους ετησίως; Ή ότι αν ανακυκλώναμε όλα τα υλικά συσκευασίας και χάρτου θα αποφεύγονταν η έκλυση 3,84 εκατοµµυρίων τόνων διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα;

Περισσότερα...
 
<< Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 Επόμενο > Τέλος >>

Σελίδα 2 από 2
blank blank blank
RocketTheme Joomla Templates