Δημοσιεύσεις

Σε αυτή τη σελίδα μπορείται να διαβάζετε δημοσιεύσεις που επιλέξαμε από εφημερίδες, περιοδικά, ή αναρτήσεις στο internet. Βασικό περιεχόμενο όλων των άρθρων που παρουσιάζονται είναι η διαχείριση των απορριμμάτων, η ανακύκλωση, οι διαδικασίες αποκομιδής κλπ.

 Ανακύκλωση και για οικοδομικά υλικά

Δημοσίευση της Καθημερινής

Υποχρεωτικός ο υπολογισμός των μπάζων που θα δημιουργούνται κατά την εκτέλεση των έργων και η επαναχρησιμοποίηση μέρους αυτών.

Σημαντικές αλλαγές στην οικοδομική δραστηριότητα φέρνει η απόφαση των υπουργείων Περιβάλλοντος και Οικονομίας για την ανακύκλωση μπάζων και υλικών εκσκαφών. Το πολυαναμενόμενο νομικό πλαίσιο, που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά πριν από επτά χρόνια και έκτοτε... «ταξίδευε» ανάμεσα στο ΥΠΕΧΩΔΕ και το ΣτΕ προβλέπει ότι εις το εξής κάθε οικοδομική ή κατασκευαστική δραστηριότητα θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη της τον όγκο των μπάζων που θα δημιουργήσει και να φροντίζει για την ανακύκλωση ή την επαναχρησιμοποίηση μέρους αυτού. Η εφαρμογή του νέου πλαισίου θεωρείται βέβαιο ότι θα επιβαρύνει το κόστος της οικοδομής και κάθε είδους έργο, ταυτόχρονα όμως θα δημιουργήσει μια νέα «βιομηχανία» την οποία η αγορά αναμένει με μεγάλο ενδιαφέρον εδώ και χρόνια. Και πάνω απ' όλα θα δώσει τέλος στην παράνομη απόρριψη μπάζων σε δάση, ρέματα, πλαγιές και κάθε είδους ελεύθερο χώρο...

Η κοινή υπουργική απόφαση (που υπεγράφη από την κ. Τίνα Μπιρμπίλη και μένει να υπογραφεί από την ομόλογό της, κ. Λούκα Κατσέλη) «μέτρα, όροι και πρόγραμμα για την εναλλακτική διαχείριση των αποβλήτων από εκσκαφές, κατασκευές και κατεδαφίσεις» δημιουργεί ένα ολόκληρο πλαίσιο για τη διαχείριση μπάζων και κάθε είδους αποβλήτων που προκύπτουν από την κατασκευή ενός έργου. Στόχος του πλαισίου είναι να ανακυκλώνεται και επαναχρησιμοποιείται το 30% των μπάζων έως το 2012 (στόχος μάλλον ανέφικτος), το 50% έως το 2015 και το 70% έως το 2020, ενώ στα λατομεία και σε αναπλάσεις θα καταλήγουν μόνο όσα υλικά δεν μπορούν να αξιοποιηθούν. Το πλαίσιο αφορά μόνο τα «κοινά» υλικά (λ.χ. πέτρα, γυαλί, τούβλο, σίδερο, ατσάλι) και όχι τα επικίνδυνα απόβλητα (λ.χ. αμίαντος) για τα οποία θα πρέπει να τηρείται η ειδική διαδικασία.

Περισσότερα...
 
Πράσινη διαχείριση απορριμμάτων

Δημοσίευση της Ελευθεροτυπίας

Τη στιγμή που η Ελλάδα αντιμετωπίζει ίσως τη σοβαρότερη οικονομική κρίση της ιστορίας της και καλούνται όλοι οι Ελληνες να σηκώσουν τεράστια βάρη για να ξεπεραστεί, η απερχόμενη ηγεσία του ΕΣΔΚΝΑ σχεδιάζει για την Αττική την ακριβότερη και προβληματικότερη δυνατότητα διαχείρισης απορριμμάτων ολοκληρώνοντας σειρά λανθασμένων και αδιαφανών επιλογών των χρόνων που προηγήθηκαν, χωρίς καν να έχει δρομολογήσει, ως ώφειλε, τις απαραίτητες ολοκληρωμένες, ρεαλιστικές, περιβαλλοντικές και κοινωνικά αποδεκτές πολιτικές, που έχει τόσο ανάγκη η Αττική.

Ετσι, σήμερα φθάνοντας στο «και πέντε» προσπαθεί η απερχόμενη ηγεσία του ΕΣΔΚΝΑ να προχωρήσει στο σχέδιο που έχει εκπονήσει, για την παράδοση της τελικής διαχείρισης των απορριμμάτων της Αττικής σε μεγαλοεργολάβους. Το σχέδιο είναι απλό, επιλέγοντας την ακριβότερη δυνατή επιλογή, οι εθνικοί και ευρωπαϊκοί πόροι δεν επαρκούν. Για το λόγο αυτό, την επιπλέον τεράστια χρηματοδότηση θα τη βάλουν οι ιδιώτες, που ως αντάλλαγμα: α) θα χρεώνουν για τουλάχιστον 25 χρόνια τους ΟΤΑ με δυσβάστακτα «τέλη εισόδου» και β) θα πάρουν και επιδότηση από το τέλος ΑΠΕ (θεωρώντας μεγάλο μέρος της καύσης απορριμμάτων ως βιομάζα), ώστε να μπορέσουν έτσι να διασφαλίσουν τα κέρδη τους για δεκαετίες. Το σχέδιο αυτό συμπληρώνεται με το μανδύα της «μεγάλης εθνικής επένδυσης», που δεν πρέπει να εμποδιστεί και άρα καλείται η κυβέρνηση να επιταχύνει τις διαδικασίες του έργου και με συνοπτικές διαδικασίες να δρομολογήσει την υλοποίησή του.
Περισσότερα...
 
Διαχείριση για τα... μπάζα

Δημοσίευση της Ελευθεροτυπίας

Είκοσι εκατομμύρια τόνοι μπάζων, σύμφωνα με εκτιμήσεις, «παράγονται» κάθε χρόνο στη χώρα μας, χωρίς να υπάρχει νόμιμη δυνατότητα εναπόθεσης. Μικρά «βουνά» συναντούμε παντού, ακόμη και σε οικολογικά ευαίσθητες περιοχές, όπως δάση, ρέματα και παραλίες. Με την ανοχή των αρμόδιων αρχών...

Η σοβαρή έλλειψη στην αντιμετώπιση του προβλήματος ταλαιπωρεί και την Αττική, όπου κατά μέσο όρο δημιουργούνται 25.000 τόνοι μπάζων την ημέρα, περίπου το 50% της χώρας. Θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για να κλείσουν οι ανοιχτές «πληγές» που εξακολουθούν να υπάρχουν στα γύρω βουνά, με τα 17 ανενεργά -επισήμως, τουλάχιστον- λατομεία. Η μόνη νόμιμη διέξοδος σήμερα είναι η χωματερή των Ανω Λιοσίων, όπου μπορεί να απορροφηθούν μόλις 500 φορτηγά την ημέρα, περίπου το 10% των ποσοτήτων. Επίσημες καταγραφές πάντως δεν υπάρχουν, αλλά είναι φανερό ότι οι «επιδόσεις» ανεβαίνουν σε εποχές με μεγάλα έργα και έντονη οικοδομική δραστηριότητα. Το πλήρωμα του χρόνου για τους σχεδιασμούς φαίνεται πως έφτασε, με την πρόσφατη υπογραφή κοινής υπουργικής απόφασης, αλλά έπεσε σε εποχές γενικής καθίζησης στον κατασκευαστικό τομέα και συνοδεύεται μάλιστα από το αναγκαίο «μπαζόσημο».
Περισσότερα...
 
Να κλείσουν άμεσα οι παράνομες χωματερές

Δημοσίευση της Αυγής

Την άμεση διακοπή λειτουργίας των παράνομων χωματερών ζητεί ο Συνήγορος του Πολίτη, υπενθυμίζοντας συγχρόνως την ανεκπλήρωτη δέσμευση της Ελλάδας ενώπιον της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την κατάργησή τους ώς το 2008.

Ως γνωστόν, η Ελλάδα είχε δεσμευτεί προς την Ευρωπαϊκή Ένωση να εξαλείψει τους χώρους ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων (ΧΑΔΑ) μέχρι το τέλος του 2008. Η μη τήρηση των υποχρεώσεων της Ελλάδας (συνολικά υπολογίζεται ότι παραμένουν σε λειτουργία περίπου 250 χωματερές) έχει κόστος την επιβολή υψηλών προστίμων -ημερησίων (34.000 ανα χωματερή) και εφάπαξ- από το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, γι' αυτό και το υπουργείο Περιβάλλοντος σε συνεργασία με το υπουργείο Εσωτερικών ζήτησε πρόσφατα από τις περιφέρειες της χώρας να κλείσουν και να αποκαταστήσουν όλους τους ΧΑΔΑ έως τις 16 Ιουλίου του 2010.

Περισσότερα...
 
<< Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 Επόμενο > Τέλος >>

Σελίδα 1 από 2
blank blank blank
RocketTheme Joomla Templates